SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bez bialka

  • Co to jest peskatarianizm? Zasady i korzyści

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] wegetarianin jest w stanie uzyskać odpowiednią ilość białka, jednak jedzenie ryb i owoców morza znacznie to ułatwia, szczególnie jeśli poszukiwane są źródła chudego białka, bez dodatku węglowodanów czy tłuszczy. Owoce morza są pełne składników odżywczych Oprócz kwasów omega-3 i białka, owoce morza są bogate w kilka innych składników odżywczych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3296 Data: 2021-08-20 13:10:08
  • [...] z tłustych ryb, jogurtu, sera lub jajek wiązało się z około 20% niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. 100 kcal białka to np. 121 g mięsa z piersi indyka bez skóry spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększało stężenie transportera LDL i skurczowe ciśnienie krwi, a spożycie sera było odwrotnie powiązane z poziomem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1221 Data: 2021-09-28 09:41:56
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 3 - Kreatyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 484 Data: 2023-03-15 12:33:15
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.  Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 722 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wyższego spożycia białka, a przede wszystkim świadomość, jak cukier spożywany długofalowo może wpłynąć na nasze życie i zdrowie. Niestety nie możemy też podchodzić bezkrytycznie do wszystkich produktów, w których naturalnie występuje cukier w sporych ilościach, a nie został dodany. Przykładem są soki owocowe, w przypadku których również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Czy konserwanty do żywności wpływają na jelita?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 605 Data: 2024-04-16 08:14:05
  • Nie jest tajemnicą, że ćwiczenia i dieta odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia, ale błędem byłoby stwierdzenie, że nie ma w tym nic więcej. Tak naprawdę zdrowie to coś więcej niż tylko to, jak jesteś sprawny fizycznie i co nakładasz na talerz. Na dobre samopoczucie składa się znacznie więcej elementów i każdy z nich odgrywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 584 Data: 2024-05-02 19:07:03
  • Dieta a Burger King?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100.  Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18005 Data: 2017-11-11 12:57:34
  • Wiele osób trenujących na siłowni zwraca uwagę na to, że ich klata pozostaje daleko w tyle, podczas gdy reszta grup mięśniowych rośnie tak, jak powinna. Jeżeli mówimy tutaj o osobach początkujących czy nawet średniozaawansowanych, powiązane jest to zazwyczaj z tym, że popełniają one wiele błędów technicznych. Podsumowanie Mięśnie piersiowe często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7946 Data: 2019-03-13 20:36:40
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1114 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1539 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • [...] Jednak ze względu na to, że większość zawartych węglowodanów to laktoza, nawet spożycie niewielkich ilości suszonej serwatki może skończyć się szybką wizytą w toalecie, bez większych korzyści dla naszego organizmu.  Koncentrat vs serwatka Jak więc widzimy w powyższych akapitach, jedyne co mają wspólne oba produkty, to część składowa w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5497 Data: 2017-07-31 09:17:42
  • Suplementy na regenerację

    Artykuł
    Suplementy

    Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11697 Data: 2017-10-25 09:37:36
  • Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7182 Data: 2017-12-04 10:23:27
  • [...] Podsumowując Silne mięśnie stabilizujące zwiększają możliwości podnoszenia większych ciężarów bez ryzyka doznania obrażeń. Pomagają również utrzymać prawidłową postawę i zmniejszyć ryzyko napięć mięśniowych i zaburzeń równowagi w rozwoju grup mięśniowych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3702 Data: 2019-03-20 07:40:21
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie wiedzą, iż aktywne substancje chemiczne obecne w naturalnym produkcie są tym samym, co syntetyczna wersja środka otrzymana w laboratorium. Z tym, że leki są względnie bezpieczne (wszystko ma jakieś skutki uboczne, bliższe lub dalsze, mocniej lub słabiej zaznaczone), jednak zioła przez swoją złożoność (mieszankę różnych składników) często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2688 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • Jak ważny jest posiłek potreningowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14682 Data: 2017-03-28 19:38:27
  • Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5635 Data: 2018-10-26 12:06:12
  • [...] Insulinooporność jest zjawiskiem przejściowym, ograniczonym do kilku pierwszych dni po zabiegu i trwającym do trzech tygodni w przypadku planowych operacji jamy brzusznej bez powikłań. Ten stan metaboliczny jest bardzo podobny do cukrzycy typu II, gdzie wychwyt glukozy przez komórki jest zmniejszony z powodu upośledzenia funkcji transportera [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1916 Data: 2021-11-16 12:17:57
  • Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek.  Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1066 Data: 2023-01-20 07:15:17